Wszystko co sobie wymarzę ….

Podstawą  takich sosów jest oliwa z oliwek oraz  suszone warzywa i przyprawy utarte w moździerzu. Oczywiście całość można urozmaicić świeżymi dodatkami np. pomidorami czy utartym serem. Wielu producentów dzisiaj pomaga nam pójść na łatwiznę czy w tak zabieganym życiu zaoszczędzić czas, dlatego takie sosy można kupić już gotowe. Zachęcam jednak do przygotowania własnych naprawdę bardzo dobrych, a czasami nawet wyjątkowych mieszanek. Większość pań domu lubuje się w bogatym repertuarze przypraw używanych w kuchni, ja sama mam ich naprawdę bardzo dużo,  warto je więc wykorzystywać nie tylko do doprawiania potraw.

Wariant I

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek, płatki czosnku, 2 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka pietruszki suszonej, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, szczypta mielonej chili, 3/4 szklanki bulionu.

Wariant II

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek,  1,5 łyżeczki suszonych pomidorów, 1 łyżeczka suszonej cebuli, kilkanaście płatków czosnku, kilka płatków suszonej marchwi i kilkanaście płatków suszonego korzenia pietruszki, ½ łyżeczki Bazyli, ¼ łyżeczki rozmarynu, 1/3 łyżeczki suszonej zielonej pietruszki, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 3/4 szklanki bulionu.

Wariant III

Składniki:

3 łyżki oliwy z oliwek, płatki czosnku, 1 łyżeczka suszonych pomidorów, 2 łyżeczki płatków słodkiej papryki, kilka ziaren kolorowego pieprzu, 1 łyżeczka grubej soli morskiej, 1 łyżeczka suszonej natki, 3/4 szklanki bulionu.

Przygotowanie:

Ugotować makaron al dente. Do garnka wlać bulion i 3 łyżki oliwy z oliwek. Wsypać wybrane przyprawy, zioła i suszone warzywa. Doprowadzić do wrzenia i mieszając na małym ogniu gotować 3 minuty.  Miksturę wlać do ugotowanego wcześniej makaronu i dobrze wymieszać. Makaron jednak przyrządzony w ten sposób  lepiej mi smakuje, jeśli przyrządzimy go kilka godzin wcześniej przed podaniem  i podsmażymy  na patelni.

I tak można by było sobie samemu komponować danie o wielu obliczach smakowych.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: