Wszystko co sobie wymarzę ….

Sałatka Cezar

Produkty na tę sałatkę takie jak mięso czy grzanki przygotować można dużo wcześniej. Jednak sos majonezowy z sałatą mieszamy tuż przed podaniem.  Sałatka jest pyszna i chrupiąca,  z tego  względu iż sałata z sosem szybko mięknie nie możemy jej przechować zrobionej  na później.

 

Składniki:

Główka sałaty lodowej, podwójny filet z kurczaka, sól, pieprz, mielona papryka słodka, 2 łyżki masła, 1 ząbek czosnku, zielona pietruszka suszona, kilka kromek  bułki pszennej, 3 łyżki majonezu, 70 gram sera żółtego, olej, ulubione ziołowe przyprawy, kilka kropel cytryny.

Przygotowanie:

Filety z kurczaka pokroić w paseczki doprawić sola, pieprzem i czerwoną papryką i usmażyć na oleju. Cienko pokrojone kromki bułki pszennej pokroić w drobną kosteczkę. Na patelni rozpuścić masło z dodatkiem posiekanego czosnku, pietruszki zielonej i soli. Smażyć kostki bułki na małym ogniu, aż pieczywo wyschnie i powstaną chrupiące grzanki.

Sałatę lodową wymyć i porwać na mniejsze kawałki. Zetrzeć żółty ser, dodać do niego 3 łyżki majonezu, doprawić ulubionymi ziołami, solą, pieprzem i kilkoma kroplami cytryny. Powstały w ten sposób sos majonezowy wymieszać z sałatą lodową.  Na wierzchu umieścić podsmażone mięso z kurczaka. Całość posypać grzankami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: