Wszystko co sobie wymarzę ….

Składniki:

Masa na pulpety: 50 gram mielonego mięsa, drobno posiekana 1 cebula, przeciśnięty przez praskę ząbek  czosnku, pieprz, sól, 2 łyżki kaszy manny, 1 jajko.

Warzywa:  2 cebule, seler naciowy, 2  marchewki, 3 papryki:   żółta, pomarańczowa, czerwona, 1 pietruszka, ¼ małej główki białej kapusty, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, olej, 1/2 szklanka bulionu.

Przygotowanie:

Papryki i cebulę pokroić w większe kawałki, seler naciowy w paski, marchew w grubsze plastry, pietruszkę w drobne kawałki. Doprawić solą i pieprzem i razem podsmażyć na oleju. Kapustę białą pokroić w większą kostkę i udusić na oleju podlewając delikatnie wodą z dodatkiem koncentratu, soli i pieprzu. Kiedy kapusta zmięknie, a woda wyparuje dodać do wcześniej usmażonych warzyw i wymieszać wszystko razem. Wymieszać wszystkie składniki na masę mięsną i uformować klopsiki. Warzywa podzielić na dwie części. Naczynie żaroodporne wyłożyć pierwszą częścią warzyw  i pookładać nich uformowane pulpety, następnie przykryć drugą częścią warzyw. Całość podlać bulionem. Ja wierzch najpierw przykrywam papierem do pieczenia, następnie dopiero pokrywką od naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 40- 50 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: