Wszystko co sobie wymarzę ….

Nadziewana cebula

I znowu faszerowane warzywa jako alternatywa dla standardowych gołąbków. Danie, które na pewno zachwyci was swoją prostotą i wspaniałym ulubionym smakiem, jednak bez użycia białej kapusty.

Składniki:

1 woreczek ryżu, 500 gram mielonej łopatki, 1 szklanka bulionu, 6 większych cebul, 2 ząbki  czosnku, 1 łyżka papryki słodkiej mielonej, jedną łyżka przecieru pomidorowego. Świeża pietruszka, koper, 1 łyżeczka czarnego pieprzu mielonego, sól, olej

Przygotowanie:

Obrać  cebulę. Bok cebuli naciąć ostrym nożem aż do środka cebuli. Wrzucać do wrzącej wody i gotować około 7 minut. Starannie oddzielić warstwy cebuli. Jeśli po ściągnięciu 3 warstw  kolejna warstwa jest jeszcze świeża, ponownie wrzucić cebulę do wrzątku. Warstwy cebuli mają być sparzone tak aby swobodnie się zwijały a nie pękały, natomiast trzeba pilnować, by za bardzo się nie ugotowały wtedy nie będą jędrne. Pozostałe po parzeniu środki cebul pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie na patelni. Pod koniec smażenia można zeszkloną cebulkę doprawić ulubionymi ziołowymi przyprawami (ja doprawiłam: granulowanymi pomidorami, granulowanym czosnkiem, solą, bazylią, pieprzem, rozmarynem). Ugotować  ryż na sypko, gdy wystygnie dodać do mielonego mięsa, dodać  usmażoną cebulkę, doprawić przyprawami. Wszystko wymieszać. Cebulki nadziewać masą mięsną i układać w naczyniu żaroodpornym. Do bulionu dodać koncentrat pomidorowy i powstałym płynem zalać cebulki i wstawić do piekarnika na 45 minut. Piec pod przykryciem w 180 st C około 40- 50 minut.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: