Wszystko co sobie wymarzę ….

Faszerowana kapusta

Coś innego niż ulubione standardowe gołąbki, które zazwyczaj tak wszyscy lubimy. Pomysłów na faszerowaną kapustę jest bardzo wiele i w różnych wydaniach.

Składniki:

Mała główka kapusty, 500 gram mielonej łopatki, 1 papryka, 1 mała marchew, 2 cebule, pietruszka zielona, pieprz mielony, 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki,  sól, olej, kawałek startego żółtego sera, 2 łyżeczki koncentratu, ¾ szklanki  bulionu.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać i usmażyć. Paprykę pokroić w drobna kostkę, marchew zetrzeć na dużych oczkach  i usmażyć na oleju. Dodać mielone mięso i usmażoną cebulę i dusić aż będzie podsmażone. Kilka liści kapusty sparzyć (około 7-10 liści), pozostałą kapustę   posiekać drobno i wrzucić do mięsa i dusić około 10 minut. Dodać natkę i przyprawy. Duży sparzony liść  ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Na pozostałe nakładać masę mięsną i zawijać jak naleśniki w rulon. Każdy zawinięty rulon pokroić na 3 kawałki i układać na sztorc w naczyniu na rozłożonym liściu. W ciepłym bulionie rozpuścić  koncentrat i zalać tym roladki Piec w 180 stopniach około 40-50 minut. Przed końcem pieczenia wierzch posypać startym żółtym serem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: