Wszystko co sobie wymarzę ….

Kolejne szybkie ciasto z musu owocowego na biszkopcie. Tym razem mus przyrządziłam z czarnej porzeczki, którą zasypałam cukrem do słoików na zimę. Ponieważ kilka z nich mi się nie zagotowało postanowiłam wykorzystać je do zrobienie ciasta do niedzielnej kawy. Czarna porzeczka jest owocem o dość intensywnym kwaskowatym smaku, dlatego bita śmietana bardzo fajnie się z nią smakowo komponuje. Tym razem biszkopt z mąki krupczatki . Jest to przepis na biszkopt, który zawsze wykorzystuję do zrobienia rolady.

 Składniki:

Upieczony biszkopt  z mąki krupczatki (przepis podałam w przepisie  Biszkopt na rolady )

2 słoiki 0,75 ml czarnej porzeczki zasypanej w cukrze, 1 op dużej śmietany 12 %  (400 ml), 4 łyżki żelatyny, 1/2 szklanki wody, 500 ml śmietany 30 %, 3 łyżki cukru pudru, 2 śmietan fixe.

Przygotowanie:

Czarną porzeczkę w cukrze ze śmietanką 12 % zmiksować w dzbanku do robienia koktajli. Żelatynę namoczyć w letniej wodzie. Upiec biszkopt.  Gdy biszkopt wystygnie namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej (szklankę umieścić w garnku z gorącą wodą). Mus z czarnej porzeczki lekko podgrzać i mieszając dolewać do niego rozpuszczoną żelatynę.  Masę wylać na biszkopt. Włożyć do lodówki. Jak stężeje ubić śmietanę kremówkę z dodatkiem cukru pudru i śmietan fixami, nałożyć na mus. Ciasto przechowywać w lodówce.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: