Wszystko co sobie wymarzę ….

Biszkopt na rolady

Biszkopt z mąki krupczatki  w szczególności nadaje się na rolady. Przygotowuje się go bardzo szybko.

Składniki na 1 roladę :

4 jajka, 4 łyżki gorącej wody, 100 g cukru, szczypta soli, 60 g mąki krupczatki, 40 g mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

Jajko ubić z wodą i cukrem, solą aż piana będzie jasna i delikatna. Mąki połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do ubitej piany jajecznej i delikatnie wymieszać.  Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Piec w 230 C w piekarniku elektrycznym 5 minut. Ciasto jest upieczone, gdy po dotknięciu jest sprężyste. Pieczone zbyt długo wysycha i będzie się łamać przy zwijaniu rolady. Zwilżoną ściereczkę (lub posypaną cukrem pudrem) położyć na blacie  kuchennym i wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Od razu posmarować galaretką lub marmoladą i  zrolować. Biszkopt, który ma być nadziewany bitą śmietaną lub kremem pozostawić do ostygnięcia przykryty wilgotną ściereczką.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: