Wszystko co sobie wymarzę ….

Frittata

Frittata to włoski  omlet z wieloma warzywnymi dodatkami i nie tylko…. Potrawa warta podania na śniadanie, przekąskę  czy kolację.  Dodatki można  dobierać według swojego smaku,  a za każdym razem może to być co innego. To również dobra alternatywa na pozostałości z lodówki, z którymi nie mamy co zrobić. Można ją podawać na ciepło i zimno. Frittatę można  upiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku, upiec w foremkach na muffiny  czy  usmażyć jak omlet na patelni.


Składniki:

1/2 brokuła, 1/2 małej cukinii, mała marchewka,  50 gram sera mozzarella, 4 jajka, 1/3 papryki czerwonej, kilka liści świeżego szpinaku, gałązka  selera naciowego, 2 łyżki kukurydzy, sól, pieprz, 2 łyżki oliwy, 6 jaj, 2 łyżki jogurtu naturalnego, bazylia;

Przygotowanie:

Brokuł podzielić na małe różyczki i  ugotować al dente,  warzywa i ser mozzarella pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w paseczki. Rozgrzać patelnie i na oleju na początek podsmażyć marchewkę podlać odrobina wody i dusić kilka minut pod przykryciem aż woda wyparuje, dorzucić paprykę i seler naciowy i nadal smażyć. Po kilku minutach dorzucić kostki cukinii i smażyć  aż cukinia zrobi się szklista. Na koniec dorzucić do warzyw brokuł, szpinak, kukurydzę. Warzywa przemieszać razem, dosolić i przyprawić pieprzem.

W osobnej misce roztrzepać  jajka  z jogurtem naturalnym. Do masy jajecznej dodać bazylię i doprawić solą, pieprzem.

Formę na muffiny wyłożyć papilotami. Napełnić wymieszanymi przyrządzonymi wcześniej warzywami, zalać masą jajeczną na wierzch poukładać kostki sera mozzarella. Piec w rozgrzanym piekarniku w 180 C  aż  frittata będzie rumiana.

Na frittatę można użyć również :  ugotowanego ziemniaka,  plastry szynki pokrojone w kostkę, oliwki, szczypiorek, groszek, fasolkę szparagową, cebulę, czosnek…czyli wszystko na co mamy ochotę.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: