Wszystko co sobie wymarzę ….

Zapiekane brokuły można sporządzić na różnoraki sposób, oto pierwszy z nich. 

 

Składniki:
2 brokuły, ok 20 dkg sera żółtego, sól, pieprz, natka pietruszki, 1 łyżka masła;

Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki maki pszennej, 1,5 szklanki mleka, sól, pieprz, natka pietruszki;

Przygotowanie:

Zółty ser zetrzeć na tarce.

Przyrządzić sos beszamelowy: w garnku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. Dolać pół szklanki mleka i ciągle mieszać trzepaczką,  aż sos  zgęstnieje. Dolewać po trochu następne porcje mleka i postępować tak samo. Sos przyprawić i doprowadzić ponownie do wrzenia. Sos ma mieć konsystencję budyniu.

Z brokuła odciąć  liście i twardą cześć łodygi. Brokuły podzielić  (każdy na 4 części), wrzucić do osolonej wody i  gotować pod przykryciem około 7 minut (powinien być al dente).  Naczynie żaroodporne wysmarować łyżką masła poukładać w nim ugotowane brokuły. Zalać przyrządzonym wcześniej sosem beszamelowym, posypać startym żółtym serem. Zapiekać pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie naczynie odkryć i zapiekać jeszcze około10 – 15 minut.

 

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: