Wszystko co sobie wymarzę ….

Ciasto o wyjątkowym maślanym smaku. Można  poeksperymentować  i jak ja  zrobić z niego ciasto o wielu obliczach.

Wersja podstawowa

Składniki:

200 gram masła, 180 gram cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, otarta skórka z cytryny, 1 łyżka mleka, 4 jaja, 250 gram mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, płatki migdałowe, cukier puder, brzoskwinie z puszki, konfitura brzoskwiniowa.

Przygotowanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, solą, skórką cytryny. Do masy dodać mleko i utrzeć. Jajka, mąkę i proszek do pieczenia dodawać stopniowo. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, posypać dno cukrem pudrem i płatkami migdałowymi. Na to wyłożyć utarte ciasto i w nie powpychać pokrojone brzoskwinie. Piec 45 minut w temperaturze 175 st. C. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim na 15 minut ciasto. Ciepłe ciasto posmarować rozpuszczoną konfiturą brzoskwiniową   i posypać cukrem pudrem.


Makowiec

3/4 ciasta wykładamy na blaszkę posypaną cukrem pudrem i migdałami.  Na to rozsmarowujemy puszkę masy makowej z bakaliami. Na masie łyżeczką porcjujemy kleksy pozostałego ciasta i delikatnie rozsmarowujemy. Upieczone posypujemy cukrem pudrem

Wiśniowe babeczki

Dno papierowego papilota posypujemy cukrem pudrem i dajemy kilka płatów migdałów, nakładamy ciasto i wciskamy kandyzowane wiśnie. Pieczemy w formie na muffiny. Upieczone babeczki posypujemy cukrem pudrem.

I chyba można  by było tak bez końca  wymyślać… z serem, z jabłkami, masą orzechową- naprawdę warto.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: