Wszystko co sobie wymarzę ….

Graham na zakwasie

Chleb graham uważany jest za pieczywo dietetyczne, polecany zwłaszcza osobom z problemami trawiennymi, lub tym którzy nie tolerują pieczywa razowego. Jeden z pierwszych chlebów, które zaczęłam początkowo piec niemalże codziennie.

Zaczyn:

150 g mąki pszennej chlebowej, 3 łyżki gotowego zakwasu, 90 ml wody;

Ciasto właściwe:

210 ml wody, 1,5 łyżeczki soli, 300 g mąki graham (typ 1850), 150 g mąki chlebowej

Przygotowanie:

Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić na 10-14 godzin ( najlepiej na noc). Do uprzednio przygotowanego zaczynu dodać składniki na ciasto właściwe (gdyby było za rzadkie dosypujemy jeszcze trochę mąki chlebowej), wymieszać i odstawić w formie do wyrośnięcia na 3-5 godziny. Po tym czasie piec w maszynie lub piekarniku (piekarnik 45-55 minut w temp 200 C).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: