Wszystko co sobie wymarzę ….

Śniadaniowe bułki

Następny przepis, który wykorzystuję bardzo często, to wspaniałe bułeczki śniadaniowe. Piekę je wieczorem, by były na śniadanie, czasami jednak do śniadania nie doczekają, bo ciepłe zjada się z wielkim apetytem.

Składniki: 

1 i 1/4 szklanki mleka, 15 gram świeżych drożdży lub 7 gram  instant, 3 1/2 szklanki mąki chlebowej, 2 łyżki masła, 1 jajko, 2 łyżki cukru, 3/4 łyżeczki soli;

do posmarowania bułeczek: 1 łyżka roztopionego masła;

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wymieszać  w maszynie chlebowej i zostawiamy do wyrośnięcia ciasta. Po tym czasie wyciągnąć  i formować  bułki. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić bułki do wyrośnięcia na około 40 minut. Przed pieczeniem posmarować  bułki masłem (najlepiej  używając szerokiego pędzla cukierniczego). Piec około 15 minut w 200 C. Po upieczeniu  bułki wystudzić na ruszcie.

Przepis znalazłam swego czasu na blogu mojewypieki.blox.pl tam też można przeczytać jak przyrządzić krok po kroku  bułeczki bez maszyny do pieczenia chleba.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: