Wszystko co sobie wymarzę ….

Ciabatta

Chrupiące kwadratowe bułeczki z dużymi dziurami w środku. Właśnie skończyłam je piec, by były na niedzielny  poranek  dla mojej rodziny. Wśród wielu przepisów  wybrałam jeden prosty, który zamierzam przyszłościowo wzbogacić o dodatki ziołowe i smażoną cebulkę.

Składniki:
Biga: 1/3szklanki wody, 1/2 łyżeczki drożdży instant, 2/3 szklanki mąki chlebowej;
Ciasto właściwe: 1 i 3/4 szklanki wody, 2 łyżeczki drożdży instant, 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej, 1,5 łyżeczki soli;

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na bigę mieszamy dokładnie i odstawiamy 12 godzin (najlepiej na noc). Po tym czasie  do maszyny chlebowej dajemy składniki na ciasto właściwe plus przygotowaną wcześniej bigę . Ustawiamy program i wyrabiamy ciasto.  Odstawiamy do wyrastania na ok. 3–4 godziny, po tym czasie wyrabiamy w maszynie ponownie.  Ciasto wykładamy na blat  posypany mąką, ciasto jest bardzo luźne. Formujemy prostokąt, dzielimy ciasto nożem na około 10 kwadratów.  Ciabatty układamy na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220°C przez ok. 15 minut. Wykładamy do wystudzenia na kratkę.


Przepis na bułeczki ciabatta opublikowano na stronie  fabrykaprzepisow.pl przerobiłam go na swoje maszynowe potrzeby.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: