Wszystko co sobie wymarzę ….

Bardzo często robię w domu sama hamburgery lub hot dogi.  A wykonujemy je w całości sami- zaczynając na surówkach, a kończąc na mięsie i bułkach, oczywiście parówki do hot dogów  są kupne.  Z przepisu wychodzi 12 dużych bardzo smacznych bułek lub paluchów.  Odkąd posiadam maszynę do pieczenia chleba w niej wyrabiam wszelkiego typu ciasta chlebowe, makaronowe i  drożdżowe. Oczywiście można ciasto wyrobić  mikserem lub ręcznie.

Przepis  opublikowała strona  http://www.food.com

Przepis jest rewelacyjny, a same bułki w smaku są lepsze, niż te, które można kupić  gotowe  lub zjeść w McDonald’s.  Wychodzi ich dużo,  w znacznie większych rozmiarach a dodatkowym atutem, który zachęca do własnej produkcji jest to, że nie posiadają w swym składzie konserwantów.  Po upieczeniu i wystudzeniu na kratce można je zapakować i zamrozić.



Składniki:

1 1 /4 szklanki mleka, 1 /3 szklanki oleju roślinnego, 1/3 szklanki cukru,1 łyżeczka soli, 3 1/2 szklanki mąki pszennej , 2 1/4 łyżeczki drożdży instant (lub 30  gram świeżych drożdży);

Przygotowanie:

Wrzucić wszystkie składniki do  maszyny i ustawić cykl na wyrobienie ciasta lub wyrobić ciasto ręcznie. Z ciasta uformować długi wałek i pokroić na 12 równych kawałków.  Z kawałków uformować kule (lub wałki na hot dogi)  i spłaszczyć, układać na blaszce wyłożonej pergaminem. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Rozgrzać piekarnik do 180 °C  i piec 15-17 minut, aż uzyskają złoty kolor.

Mój  sposób wykonania bułek:  wyrobione ciasto rozwałkować cienko, wyciąć z niego radełkiem  podłużne paluchy (4 na 18 cm)  lub wykroić dużym kółkiem (średnica 10 -12 cm )  bułki. Wtedy nasze wyroby wychodzą jak z taśmy- wszystkie takie same.  Przepis można z powodzeniem wykorzystać do upieczenia na śniadanie do mleka czy kawy, długich cienkich paluchów obsypanych makiem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: