Wszystko co sobie wymarzę ….

Chleb pszenno – żytni

Pieczenie chleba sprawia niezwykłą satysfakcję, zwłaszcza kiedy się je taki mięciutki, świeżo upieczony chlebek. 

Składniki:

1 szklanka białej mąki (tortowej), 1 szklanka mąki chlebowej, 1 szklanka  mąki żytniej, 280 ml  wody, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka cukru, 1, 5 łyżeczki soli, 1 łyżeczka suchych drożdży, 3 łyżki zakwasu żytniego;

Przygotowanie:

Do pojemnika wlać wodę, olej, sól, cukier, zakwas, dodać mąki i drożdże. Wybrać w maszynie program do pieczenia chleba. Gdyby ciasto podczas wyrabiania przez maszynę okazało się za luźne dosypać mąki.  Gdy ciasto wyrośnie posmarować przed pieczeniem wierzch wodą. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na kratce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: