Wszystko co sobie wymarzę ….

Udka zapiekane z warzywami

Spróbowałam odmienić standardowy obiad z udkami  kurczaka na talerzu.

Składniki:

4 udka, 4 duże  ziemniaki, pół papryki czerwonej, duża marchew, korzeń pietruszki, 2 ząbki czosnku, małe brokuły, sól, pieprz, olej, 20 dkg  sera mozzarella, łyżka soku z cytryny;

Przygotowanie:

Umyte uda z kurczaka przekroić,  natrzeć solą i pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ewentualnie ulubioną przyprawą. Mięso przechowujemy w lodówce co najmniej 2 godziny. Ziemniaki, marchew i pietruszkę gotować w łupinach w osolonej wodzie około 15 minut, jak warzywa przestygną obrać i pokroić w plastry. Ser pokroić w kostkę. Paprykę pokroić w większą kostkę, brokuły ugotować na pół twardo. Mięso na patelni podsmażyć na oleju  z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone udka układać w naczyniu żaroodpornym  z warzywami, pokropić sokiem z cytryny. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 °C około 30 minut, po tym czasie na potrawę wrzucić kostki sera, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową i dopiekać w ten sposób jeszcze przez następne 20 minut.

Potrawę podałam  z surówką z pory i mizerią.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: