Wszystko co sobie wymarzę ….

Barszcz czerwony czysty

Przepisów na barszcz na pewno jest bardzo wiele i każda gospodyni ma swoje sprawdzone sposoby. Ja wykonuję go w poniżej przedstawiony sposób i jak zwykle w większych ilościach. Wychodzę z założenia, że skoro poświęcam na gotowanie tak wiele czasu –  to niech ten smak trwa troszku dłużej niż  jeden posiłek. Więc co tylko się da  (a da się bardzo dużo..) zamrażam i zakręcam na dłużej w słoiki.  

Składniki na około 3 litry barszczu :

Na bulion : 0,5 kg antrykotu wołowego, 4 skrzydełka z kurczaka, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pory i selera,  mała cebula, 2 liście laurowe, 1,5 kg buraków czerwonych;

Przyprawy: sól, około  2- 3 łyżeczki cukru,  pieprz czarny, pieprz ziołowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki tymianku, około 4 – 6 łyżek octu jabłkowego lub soku z cytryny, 2 kostki rosołowe knorra.

Przygotowanie

Do garnka nalewamy 4 litry wody i wkładamy wszystkie składniki na bulion oprócz buraków, gotujemy wywar. Jak wywar się ugotuje (warzywa będą miękkie – około 30 minut), obieramy buraki i  ścieramy na grubych oczkach , ja to robię malakserem. Utarte buraki  dodajemy do wywaru i trzymamy w wywarze około 15 minut w temperaturze 90 C, pilnować  by  się nie zagotował, gdyż barszcz szybko zbrązowieje jeśli go zagotujemy. Przecedzamy barszcz przez sito lub durszlak. Znowu doprowadzamy do temp 90 C i doprawiamy już czysty barszcz do swojego smaku przyprawami: cukrem, pieprzem, octem, kostkami knorra. Ja jeszcze gorący wlewam od razu do słoików i zakręcam.  Jak słoik złapie można barszczyk dłużej przechowywać w chłodnym miejscu. Używać jako dodatek do uszek, krokietów, pasztecików,  pierogów z grzybami, pierogów z kapustą, kapuśniaczków itp.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: