Wszystko co sobie wymarzę ….

Wypieki z ciasta ptysiowego po upieczeniu są bardzo lekkie, rumiane i puste w środku. Dlatego można je napełniać różnym nadzieniem. Banalnie proste, szybkie i  pyszne w smaku.


Składniki:

Ciasto parzone: 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 1/3 kostki masła, 4 jajka;

Krem: 500 ml śmietany 30 %, masa śmietanowa o smaku malinowym Dr. Oetker;

Polewa: tabliczka mlecznej czekolady;

Przygotowanie:

Wodę z masłem  doprowadzamy do wrzenia i ciągle mieszając dodajemy mąkę. Gotujemy cały czas mieszając, aż  mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Jak masa dobrze wystygnie stopniowo dodajemy, mieszając ciasto mikserem po jednym jajku. Szpryce cukierniczą napełniamy ciastem i wyciskamy małe kule. Pieczemy w 200 ºC około 20 minut.

Śmietanę ubijamy z masą śmietanową Dr. Oetkera. Gdy nasze kule przestygną napełniamy szprycę  cukierniczą z cienką długą końcówką  i wbijamy w ciastka i napełniamy  ubitą masą śmietanową.  Czekoladę roztapiamy w garnuszku dodając łyżkę mleka i pędzelkiem smarujemy wierzch Małgorzatek.

Advertisements

Comments on: "Małgorzatki z malinowym nadzieniem" (1)

  1. mniam, mniam! 🙂

    ciekawych pomysłów kulinarnych życzę w Nowym Roku
    Jacek

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: