Wszystko co sobie wymarzę ….

Domowy makaron

Nie ma to jak dobry rosół, a na dodatek z własnym makaronem. Mało kto  dzisiaj robi samemu makaron. Jednak naprawdę warto, jeśli wygospodaruje się odrobinę czasu. Można go zrobić więcej,  pocięty  można położyć do wyschnięcia i wtedy przechowywać w papierowych torbach, lub tak jak ja przechowywać w szklanym słoju.

Składniki:

5 jaj,  około 0,5 kg mąki pszennej (ile zajmą jajka);

Wykonanie:

Z podanych składników wyrabiamy ciasto o konsystencji plasteliny. Odkąd mam maszynę do pieczenia chleba, ciasto wyrabiam właśnie w tej maszynie.  Wyrobione ciasto dzielimy na mniejsze części i wałkujemy cienkie placki podsypując mąką.


Krojenie makaronu:

Aby pokroić cienko ręcznie makaron, zostawiamy placki do wyschnięcia obracając je co jakiś czas na drugą stronę i podsypując placki mąką.  Można pokroić makaron od razu po wywałkowaniu placków, kiedy nam się śpieszy – wyjdą grubsze. Jeśli posiadamy maszynkę do krojenia makaronu, warto ją wykorzystać.

Placki kroimy w paski, układamy jeden na drugim podsypując mąką i kroimy makaroniki. Jeśli chcemy wykonać dłuższe wstążki, całe  placki  podsypujemy mąką zwijamy w rulon i tniemy. Ja zwinęłam razem trzy placki.

Gotowanie:

Makaron gotujemy  zaraz po wypłynięciu 3 minuty.  Na sicie przelewamy bardzo dużą  ilością zimnej wody, wtedy się nie sklei.

Suszenie makaronu:

Pocięte makaroniki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, lub na blacie podsypanym  mąką. Co jakiś czas przetrząsamy go z odrobiną mąki.

Poniżej ususzone makaroniki, które wycinałam radełkiem.

Reklamy

Comments on: "Domowy makaron" (2)

  1. Justyna said:

    Mniamm… aż mi się zachciało takiego domowego makaroniku:) Spróbuje zrobić a co;) Pozdrowionka!!

  2. Polecam, zwłaszcza, że to wcale nie zajmuje dużo pracy.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: