Wszystko co sobie wymarzę ….

Picca

Poniższy przepis przygotowałam  na 3 bardzo cieniutkie  picce do blach okrągłych o średnicy 28 cm. Lubimy cienkie picce, ale można  z tego ciasta zrobić 2 i będą ciut grubsze.

Składniki na ciasto:

300ml wody, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka suchego oregano (można pominąć, jeśli ktoś nie lubi ) 50 g   drożdży, 500 g mąki pszennej typ 550;

Składniki na obłożenie piccy wg smaku jaki przygotowujemy. Poniżej zestawienie. Ja osobiście nie smażę pieczarek na obłożenie, tylko tnę świeże na cienkie plasterki.

Sosy do posmarowania ciasta:

Śmietanowy

Kubeczek śmietany 18 % , sól, natka pietruszki suszonej, delikatnie pieprzu do smaku.Ten sos najlepiej dać na pizze Hawajską.

– Klasyczny

Pomidorowy (puszka pomidorów, 1 łyżeczka bazylii, pieprz, całość podgrzewamy i miksujemy blenderem).

Inne

Można użyć gotowe sosy kupne np. sos  słodko- kwaśny, pastę paprykową „Ajvar” kupną lub swojej produkcji  (przepis w dziale „Przetwory”)

Przygotowanie:

Przygotowujemy zaczyn  z drożdży i cukru, wody  i łyżki mąki. Ciasto wyrabiamy tak samo jak ciasto drożdżowe. Ciasto na pizze nie może być za rzadkie, ani za twarde ma być jak wyrobiona w rękach plastelina. Wspaniale wyrabia ciasto maszyna do wypieków domowego chleba.  Ciasta nie daję do wyrośnięcia, od razu dzielę na trzy  porcje.  Wałkuję, obkładam produktami  i piekę.  Placek wałkujemy tuż przed wstawieniem do piekarnika, nie robimy tego wcześniej.  Na blaszce rozwałkowujemy  cienki placek, na który nakładamy cienką warstwę sosu. Na sos kładziemy w pierwszej kolejności ser, następnie inne składniki na koniec wędlinę lub mięso i inne dodatki. Piec w temperaturze 250 ºC grzałki  góra –  dół około 10 -15 min. Do polania wierzchu ketchup lub biały sos czosnkowy.

Jeśli  chcę ciasto  zrobić wcześniej np. rano, by mieć na wieczór dla zaproszonych gości, to surowe ciasto wkładam do woreczka i wkładam do lodówki.  Mimo chłodnego miejsca ciasto urośnie. Ciasto można sobie również po porcjować i zamrozić. Przed użyciem, wyciągnąć i odmrażać w temperaturze pokojowej.  Jeśli chcemy wykonać picce całą do zamrożenia,  robimy wszystko jak w przepisie tylko zamiast do piekarnika wstawiamy z blaszką do zamrażalnika, po kliku godzinach jak zamarznie wyciągamy z blaszki i pakujemy w folie.

 Rodzaje piccy

– 4 pory roku. Sos, ser, boczek, kalafior, oliwki, papryka, pieczarka, pomidor, fasolka szparagowa;

– Chicker. Sos, ser, kurczak, cebula, pomidor;

 – Farmerska  . Sos, ser, kiełbasa, boczek, kukurydza, cebula, ogórek, papryka;

–  Forest. Sos, ser, pieczarki, cebula, szynka, pomidor;

–  Frutti di Mare. Sos, ser, owoce morza, pomidor, oliwki, bazylia;

 – Grecka. Sos, ser, gyros, pieczarki, papryka, cebula, sos tzatziki;

Hawajska. Sos, ser, szynka, ananas;

– Margharita. Sos, ser mozarella;

– Salami. Sos, ser, oliwki, salami;

–  Serowa rozkosz. Sos, 4 rodzaje sera;

 – Tuna. Sos, ser, pomidor, tuńczyk, papryka, oliwki;

Vegetariana. Sos, ser, papryka, pieczarki, cebula, brokuły, oliwki;

–  Parma. Sos, ser, szynka parmeńska, papryka, pomidor;

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: