Wszystko co sobie wymarzę ….

Lasagne

To kultowy włoski posiłek, który ma wielkie powodzenie również i u nas, jako danie główne. Przygotowanie Lasagne niektórych przeraża, bo wydaje się bardzo pracochłonne.  Jednak robi się ją niezwykle łatwo i szybko. Dla mnie to dobra alternatywa na przyrządzenie dania obiadowego, dla którego nie chcę na daną chwilę poświecić wiele  czasu.


Składniki:
Masa mięsna: 500 gram  mięsa mielonego, 2 cebule, puszka pomidorów (lub mały koncentrat pomidorowy),  2 ząbki czosnku, pół słodkiej papryki, makaron lasagne bez gotowania 250 gram, 30 dkg żółtego sera, sól, pieprz, zioła do smaku ( bazylia, oregano), olej do smażenia, masło do posmarowania formy.

Sos beszamelowy: 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1,5 szklanki mleka, przyprawy (sól, pieprz, ja dodaję również suszoną pietruszkę)

Przygotowanie:

Cebule drobno kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na rozgrzanym oleju. Jak cebula będzie szklista dodajemy mięso mielone. Ja odrazy przyprawiam mięso solą i pieprzem.  Gdy się podsmaży dodajemy koncentrat pomidorowy lub pomidory z puszki i paprykę pokrojoną w drobną kostkę, doprawiamy ziołami . Dolewamy 1/2  szklanki wody i całość doprowadzamy do wrzenia i dusimy pod przykryciem na małym ogniu – około 20 minut.

W tym czasie   przyrządzamy sos beszamelowy: w garnku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Dolewamy pół szklanki mleka i ciągle mieszamy trzepaczką,  aż sos  zgęstnieje. Dolewamy po trochu następne porcje mleka i postępujemy tak samo. Sos przyprawiamy i doprowadzamy ponownie do wrzenia. Sos ma mieć konsystencję budyniu.

Dno naczynia  żaroodpornego smarujemy  masłem i układamy płaty makarony Lasagne. Płaty smarujemy sosem beszamelowym i nakładamy masę mięsną. Mięso posypujemy startym żółtym serem. Układamy tak co najmniej 3 warstwy. Pieczemy pod przykryciem około 40 minut ze względu na makaron bez gotowania. Jeżeli użyjemy makaronu, który trzeba ugotować, czas pieczenia skracamy do 20 minut.

Ja na ostatnią górną warstwę poukładałam dodatkowo  kosteczki sera mozzarella. Bardzo go lubię, a dodatkowo upływał termin ważności, więc musiałam do czegoś go wykorzystać. Posypałam również swoimi ulubionymi przyprawami.

Reklamy

Comments on: "Lasagne" (1)

  1. alicja1956 said:

    Smaczne, polecam.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: