Wszystko co sobie wymarzę ….

Pani Walewska

Wspaniale ciasto, któremu nie sposób się oprzeć. Wystarczy raz spróbować i na pewno będziemy chcieli jeszcze nie raz go skosztować. Przepis swego czasu znalazłam na blogu Doroty http://mojewypieki.blox.pl/html


Kruche ciasto:

500 gram mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, 200 gram margaryny, 6 żółtek.

Beza:

6 białek, 1,5 szklanki drobnego cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Masa kremowa:

3 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki mleka, 2 żółtka, 3 łyżki cukru, 16 gram cukru migdałowego, 200 gram masła, kilka kropel aromatu migdałowego lub 2 łyżki amaretto.

Dodatkowo:

Dżem z czarnej porzeczki 450 gram, 120 gram płatków migdałowych.

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na kruche ciasto wyrobić, zagnieść w kulę i podzielić na pół.

Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo małymi partiami cukier. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i  delikatnie wymieszać.

Jedną szklankę mleka zagotować z cukrami. Drugą zmiksować z żółtkami i mąką (jak na budyń), dodać do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić, przykrywając folią spożywczą. Miękkie masło utrzeć na puch mikserem, stopniowo miksując dodawać ostudzony budyń. Na końcu  dodać aromat migdałowy.

Formę o wymiarach 25 x 33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną część ciasta wyłożyć  spód blaszki, rozwałkować.  Na nim posmarować połowę dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wyłożyć połowę masy bezowej. Na masę bezową wysypać połowę płatków migdałowych.

Ciasto piec w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta. Placki ostudzić. Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą kremową. Przed podaniem schłodzić co najmniej  3 godziny w lodówce.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: