Wszystko co sobie wymarzę ….

Ogórki kanapkowe

To jeden z ulubionych przetworów mojej rodziny. Dobry dodatek do mięs, wędlin, kanapek.

Składniki:

3 kg ogórków, 2 papryki czerwone, gorczyca , ziele angielskie, pieprz czarny ziarnisty, czosnek, liść laurowy.

Zalewa: 5 szk. wody 1,5 szk. cukru, 1 szk. octu 10%, 2 łyżki soli,  1 łyżeczka przyprawy curry.

Przygotowanie:

Większe ogórki pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Do słoików wrzucić pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego i kilkanaście ziaren pieprzu czarnego, pół ząbka czosnku, liść laurowy.  Ogórki układać ciasno w słoiku, dodać do każdego słoika po pasku papryki czerwonej. Składniki zalewy zagotować i zalewać słoiki z ogórkami. Pasteryzować około 5-7 minut. Jeśli ktoś nie lubi przyprawy curry można jej wcale  nie dodawać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: