Wszystko co sobie wymarzę ….

Przysmak, który z pewnością zasmakuje tym, którzy lubią słone ciasteczka.

Składniki:

50 dkg mąki, 6 łyżeczek siekanych ziół ( natka pietruszki, pieprz mielony, bazylia, tymianek i inne według własnego uznania  ) 25 dag tartego żółtego sera, 2 jajka, 1 łyżeczka  soli, 25 dkg masła lub margaryny, 1 łyżka śmietany. Do posmarowania 1 jajko. Do posypania gruboziarnista sól morska lub ziarno sezamowe.

Przygotowanie:

Mąkę, zioła, tarty ser, jajko, masło, śmietanę, sól wymieszać i zagnieść na jednolite ciasto. Zawinąć w folie i włożyć na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i powycinać radełkiem  paski, posmarować rozmąconym jajkiem i posypać ziarnem sezamu lub gruboziarnistą solą można paski skręcać lub układać proste. Blaszkę wyłożyć pergaminem i układać, piec około 15 minut w piekarniku w temperaturze 200 °C.

Inna wersja

Z przygotowanego ciasta można również wyciąć  cienkie, małe  paluszki. W tym celu surowe ciasto przechowuję kilka godzin w lodówce, aż będzie bardzo twarde. Następnie kroję w plastry około 1 cm, a plastry  nożem kroje na 1 cm paseczki. Układam na papierze do pieczenia i zapiekam do słomkowego koloru. Wychodzą bardzo fajne chrupanki, które osobiście bardziej wole niż duże paluchy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: