Wszystko co sobie wymarzę ….

Zapiekane cannelloni

Składniki :

1 opakowanie (250 g) makaronu cannelloni bez gotowania, 500 g mielonego mięsa (kupuję w kawałku  łopatkę i  proszę o zmielenie), 2 cebule, czosnek, 3 łyżki pasty z papryki (Ajvar) lub papryka,  200 g  pieczarek, olej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 400 g szpinaku mrożonego, 2 łyżki śmietany, 150 g sera feta,  200 g sera żółtego, ser mozzarella (niekoniecznie), przyprawy wg smaku (np. sól, pieprz, oregano, suszona pietruszka zielona), 1, 5  szk.  mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła.

Przygotowanie:

Mielone mięso doprawiamy przyprawami wg smaku i smażymy na oleju – dzielimy na dwie części.  Cebulę kroimy w drobna kostkę i smażymy na oleju na zloty kolor – dzielimy na dwie części. Paprykę kroimy w kostkę drobno i dusimy na oleju do miękkości. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce i smażymy aż wyparuje woda. Ser zółty ścieramy na tarce na drobnych oczkach. Ser fata kroimy w kostkę.

Nadzienie mięsno- pieczarkowe

Do połowy usmażonego mięsa dodajemy usmażone pieczarki i połowę  usmażonej cebuli, oraz 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 15 min. Mięsko  ma być wilgotne i podchodzić niewielką ilością sosu, który się wytworzył podczas duszenia.

Nadzienie mięsno – paprykowe

Do drugiej połowy usmażonego mięsa dodajemy usmażoną paprykę lub pastę paprykową (Ajvar). Całość podlewamy niewielką ilością wody i dusimy około 15 min. Mięsko  ma być wilgotne i podchodzić niewielką ilością sosu, który się wytworzył podczas duszenia.

Nadzienie szpinakowe

Na patelni, do drugiej części usmażonej cebuli dodajemy mrożony szpinak, doprawiamy czosnkiem, solą pieprzem i przyprawami wg uznania . Szpinak smażymy około 15 minut, dodajemy 2 łyżki śmietany i chwilę smażymy, następnie wrzucamy pokrojoną fetę i przez moment jeszcze smażymy.

Sos beszamelowy

2 łyżki masła rozpuszczamy w rondelku i dodajemy 2 łyżki mąki. Dolewamy po trochu mleko i mieszamy do zgęstnienia trzepaczką. Uważać, by nie przypalić sosu.  Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie ziołami.

Dno naczynia smarujemy masłem, następnie nakładamy  połowę  sosu beszamelowego. Makaron nabijamy masami i układamy na przemian w naczyniu żaroodpornym.  Nakładamy drugą część sosu beszamelowego. Posypujemy startym żółtym serem.  Na starty żółty ser układamy  plastry sera mozzarella. Wierzch   posypujemy lekko przyprawami i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st.C. Pieczemy 40 minut.

Smacznego

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: