Wszystko co sobie wymarzę ….

Ciasteczka maślane

Ciasteczka dobre na każdą okazję. Po zrobieniu można długi czas przechowywać je w pudełku. Robię je od bardzo wielu lat.

Składniki:

3 żółtka, 1 ½ szklanki cukru pudru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 kostka masła, 2 ½ szklanki mąki, 1 łyżka gęstej śmietany.

Przygotowanie:

Masło, żółtka, cukier utrzeć na pulchną masę, dodać proszek do pieczenia, śmietanę i mąkę. Zagnieść niezbyt twarde ciasto i schłodzić w lodówce 1 godzinę. Rozwałkować i odciskać ciasteczka. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż uzyskają słomkowy kolor.

.

Reklamy

Comments on: "Ciasteczka maślane" (4)

  1. Justyna said:

    Ciasteczka wyszły nam pyszne, chrupiemy właśnie jeszcze cieplutkie – mają fajny posmak masełka:) super przepis. Pozdrawiamy tą bardzo zdolną Panią co tu zamieszcza te wszystkie różności;)

  2. Cieszę się, że smakowało 🙂

  3. Również skorzystałam z tego przepisu. Super ciastka, cała rodzina się nimi zajada. Ja ten przepis traktuje jeszcze jak bazę, dodając dodatki – bakalie itd.robię coraz to inne ciasteczka.

  4. I o to chodzi Alicja – być twórczym. Oczywiście, że można dodać orzechy, wiórki, zmielone migdały, sparzoną i startą na drobnych oczkach skórkę cytrynową. Mam jeszcze kilka fajnych przygotowanych w szkicach przepisów, ale wrzucę jak zrobię w miarę względne zdjęcie.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: