Wszystko co sobie wymarzę ….

Rurki z bitą śmietaną

Rurki z bitą śmietaną, to wyśmienity dodatek do niedzielnej kawy. Rurki zawsze  piekę w większej ilości i przechowuje w pudełku. Długo mogą sobie tak leżakować. Potem tylko ubijam szybciutko śmietanę nabijam nią  rurki. Czasami nie ma czasu, by stanąć i piec ciasto. W takich właśnie momentach  to dobra alternatywa.


Składniki na 20 rurek:

2 gotowe ciasta francuskie, 500 ml śmietany 30 %,  cukier puder, 2 opakowania śmietan- fix;

Wykonanie:

Jedno ciasto francuskie pociąć wzdłuż radełkiem na 10 długich pasków. Metalowe foremki do wypieku rurek  owijać paskami  od węższej strony rurki do grubszej, ale nie do końca. Końcówkę formy zostawiamy wolną, by mieć za co złapać i ścisnąć formę podczas zdejmowania upieczonych rurek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 °C, aż uzyskają słomkowy kolor. Tak samo postępujemy z drugim ciastem francuskim.

Śmietanę ubijamy z śmietan- fixem dosładzamy do smaku cukrem pudrem – około 3 łyżki . Jedni wolą bardziej słodką śmietanę, inni mniej, więc najlepiej dosładzać do swojego smaku.  Szprycą cukierniczą nabijamy gotowe rurki i posypujemy cukrem pudrem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: